Du har väl inte glömt att byta till sommardäck?

Enligt regler så ska vinterdäck sitta på bilen mellan 1 december till den 31 mars. Dubbdäck är tillåtet att ha på fram till den 15 april. Men detta datum passerade vi nyss, så har du inte bytt ännu, så brinner det så att säga lite i knutarna! Om polisen stannar dig och du har på dubbdäcken nu, så blir det böter. Dock är det ok att ha på dem om det råder vinterväglag eller om det föreligger risk för vinterväglag. Det finns platser där det ännu är vinter, som fjällen till exempel. Det är upp till var och en att göra en bedömning om det råder vinterväglag eller inte. Vid tveksamheter är det polisen som avgör det på plats. Det bästa är att köpa sommardäck och sätta på dem i god tid!

Funkar däcken en säsong till?

Varje gång du byter däck, både vinterdäck och sommardäck, så är det bra att se över dem du ska ställa undan, så väl som att se över dem du sätter på. Är de slitna, så kan det vara läge att köpa nya däck hos NordenDäck till exempel. Däcken bör bytas när det är 3 millimeter eller mindre kvar på däcken. Våtgrepp och vattenplaningsegen­skaper i däcket försämras nämligen avsevärt när ­mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter.

Om du ska köpa nya sommardäck, så köp ett som fungerar för din bil. Det är bra att utgå ifrån sina behov och välja ett däck som passar bäst för den typ av körning man har men även vilken bil man kör, hur långa körsträckor man har osv. 

 

 

18 Apr 2018